KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Historia

Placówka nasza istnieje już od 1971 roku. Powstało wówczas Przedszkole Zakładów Przemysłu Dziewiarskiego „Wola”. Placówka liczyła cztery oddziały dla 120 dzieci. W 1989 roku uruchomiono działalność drugiej części przedszkola. Od tego czasu było to już przedszkole ośmiooddziałowe dla 240 dzieci. Rok 1993 to rok kolejnych zmian. 1 września utworzono bowiem miejską jednostkę organizacyjną pod nazwą Publiczne Przedszkole Nr 10, która w roku 2000 stała się jednostką budżetową. Od 1 maja 2008 roku nasza placówka zmieniła nazwę na: Publiczne Przedszkole nr 10 "Pod Słoneczkiem" w Zduńskiej Woli.

 

Obecnie przedszkole dysponuje 8 salami zajęć oraz dwoma salami do zabaw muzyczno- ruchowych, w których funkcjonuje 9 grup dzieci w wieku od 2,5 do 6 lat.

Kolorowe sale zajęć wyposażone w nowoczesne meble, kąciki zainteresowań, zabawki, sprzęt nagłaśniający, instrumenty muzyczne, RTV, różnorodne pomoce dydaktyczne. Sale gimnastyczne są bardzo dobrze wyposażone w sprzęt do różnego rodzaju ćwiczeń ruchowych, rytmicznych i korygowania wad postawy. Dumą placówki jest bogata garderoba dziecięca, w której znajdują się kostiumy i rekwizyty do układów rytmiczno - tanecznych, ruchowych oraz spektakli teatralnych.

 

Kadra pedagogiczna jest wysoko wykwalifikowana. Nauczycielki uczestniczą w wielu kursach i warsztatach doskonalenia zawodowego, corocznie podnosząc swoje kwalifikacje. Cały personel placówki jest zaangażowany w organizowanie wszelkich imprez i uroczystości przedszkolnych.

 

Dzieci z naszego przedszkola uczestniczą w różnych zajęciach rozwijających zdolności twórcze i artystyczne, które są aranżowane przez nauczycielki. Przedszkole zapoznaje także wychowanków z kulturą innych czasów i regionów. w tym celu współpracuje z różnymi instytucjami np.: domami kultury, Muzeum Historii Miasta, ZHP. Przedszkolaki bardzo często uczestniczą w życiu kulturalnym regionu pokazując swój dorobek artystyczny na scenach miasta, powiatu i województwa, a tym samym kreują pozytywny wizerunek przedszkola.

 

Warto pamiętać, że przedszkole stwarza możliwości do współpracy nie tylko z rodziną, ale również z instytucjami lokalnymi: domami kultury, muzeum, zakładami pracy, mediami - radio, TV i prasą.

 

Cała zbiorowość przedszkolna swą aktywną postawą pomaga zaistnieć najpierw dziecku w grupie rówieśniczej, a następnie placówce w środowisku lokalnym. Ma to istotne następstwa zarówno w dalszym życiu dziecka, jak i funkcjonowaniu przedszkola.