KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

O kształtowaniu wartości poczucia własnej wartości

Budowanie poczucia wartości u dzieci to jedno z najistotniejszych zadań wychowawczych. Cecha ta w połączeniu z pozytywnym myśleniem, poczuciem obfitości w życiu i spójnością wewnętrzną tworzy filar mądrze ukształtowanego człowieka. Mając poczucie własnej wartości na odpowiednio wysokim poziomie jesteśmy w stanie sprostać wymaganiom nowoczesnego świata.

Dzieci wychowane w domu, gdzie szanuje się drugiego człowieka i pokazuje jego niepowtarzalność oraz wyjątkowość, nie mają potrzeby porównywać się z drugim człowiekiem. Nie ulegają negatywnym wpływom. Potrafią uzasadnić swoje wybory, otwarcie mówić o swoich osiągnięciach i niepowodzeniach. Są bardziej odporne na krytykę i z większym spokojem przyznają się do błędów. Tak więc - Drogi Rodzicu – uwierz w swoje dziecko i pozwól mu tego doświadczyć, a sprawisz, że ono samo zacznie wierzyć   w siebie.

Autorka koncepcji Logodydaktyki w swojej książce „Wychowanie do szczęścia” pisze:

  • „Najpierw zadbajcie o własne poczucie wartości, zanim zaczniecie wspierać w tym dziecko.”
  • „Celebrujcie różnice. Pozwólcie dzieciom na to, aby miały prawo różnić się od innych, także od domowników.”
  • „Wspólnie świętujcie nawet najmniejsze sukcesy.”
  • „Często przyrządzajcie ulubione potrawy dziecka i zawsze zaznaczajcie, że to specjalnie dla niego.”
  • „Mówcie dziecku, że jest wyjątkowe i wspaniałe.”
  • „Chwalcie wszystkie osiągnięcia dziecka, zauważajcie „normalne” grzeczne zachowania.”
  • „Mówcie dzieciom dobre rzeczy, kiedy śpią. Programujcie je pozytywnie.”
  • „Każdego ranka mówcie komplementy innej osobie w Waszej rodzinie.”