KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

zagadki

Zagadki dla dzieci pełnią bardzo ważne funkcje. Oprócz zabawy, mają też istotny dla rozwoju dziecka - walor edukacyjny. Zgadywanki dla dzieci ćwiczą pamięć, uczą logicznego myślenia i wspomagają koncentrację, następuje rozwój umysłu i wyobraźni, uczą obserwacji i zwiększają zasób słownictwa, uczą analizowania przekazywanego tekstu.

Zaczynając przygodę ze zgadywankami warto najpierw sięgnąć po te łatwe i śmieszne aby zachęcały do dalszej zabawy.To doskonały pomysł na wspólne spędzanie czasu.

-------------------------

  • zagadki dotykowe

Dziecko odgaduje nazwę przedmiotu oraz jego przeznaczenie poprzez dotyk - gwizdek, piłka, skakanka, wstążka, czepek, itp.

- zagadki sportowe

* Biegi, skoki, gimnastyka
Wspólną nazwę mają
Jak je wszystkie razem
Ludzie nazywają  (dyscypliny sportowe)


* Ciężką kulę w ręce mają
Po obrocie w dal rzucają
Swe rekordy pobijają
Umiejętności wciąż poprawiają (kulomiot)


* Drużyna to 11 panów
W identycznych strojach
Po murawie biegają
I gole strzelają
Bramki bramkarz broni

A trener do ataku goni  (piłka nożna)

* Na murawie stoją dwie
A drużyna broni swej
Dwa pionowe słupki metalowe
I siatki na piłkę gotowe.


* Niezwykle wysocy panowie
Na nich koszulki i krótkie spodnie
Do kosza piłkę wrzucają
W ten sposób gole zdobywają  (koszykarze)


* Może być ziemny albo stołowy
Mecz rozgrywają zwykle dwie osoby
Rakietka piłkę w ruch wprawiają
Za siatkę do rywala posyłają  (tenis)


* Zawodnicy na głowy
Czepki wkładają
Do basenu wskakują
Rekordy pobijają  (pływacy)


* Zawodnicy piłkę przez siatkę odbijają
Drugiej drużynie podają
I punkty zdobywają  (siatkarze)

                             

 - "Magiczny worek" - zagadki dotykowe.

Dziecko za pomocą dotyku odgaduje co kryje się w worku. Rozpoznaje i nazywa: piłeczkę, kredkę, klocek, autko itp.

 

- zagadki o wakacjach - rodzice.net 

* Plastikowe, kolorowe
Rybki, gwiazdki, misie
W piaskownicy jest ich dużo
Każda przydać może się   (zabawki do piasku)


* O tej porze roku
Są najdłuższe dni
A słońce z wysoka
Grzeje nas i lśni   (lato)


* Jeden jest jednoczęściowy
Drugi z dwóch części się składa
Gdy na plażę się wybierasz
Właśnie ten strój wkładasz  (strój kąpielowy)


* Zbierane na plaży
Brązowe kamyki
Pięknie zdobią pierścionki
Albo naszyjniki   (bursztyny)


* Może być niebieskie, szare lub zielone
Bywa spokojne lub bardzo wzburzone
Kiedy jego brzegiem ludzie spacerują
Jego małe fale ich stopy całują   (morze)


* Jest lekkie, okrągłe
I do nadmuchania
Przyda się każdemu
W nauce pływania   (koło do pływania)


* Mały domek z materiału
W nim poduszki oraz koce
Można smacznie w nim przesypiać
Letnie, ciepłe noce    (namiot)

 

*Pływa jak ryba, lecz od niej się różni.

Brak  mu płetw i ogona, płyną nim podróżni.   

Pod dowództwem kapitana

Pływa po morzach i oceanach.  (statek)

 

*Morze wyrzuca złote kamyki.

Będą z nich broszki i naszyjniki. 

Może i tak się zdarzy,

że znajdziesz ja na plaży.     (bursztyn)

 

*Jest w morzu i w rzece,

 w jeziorze i w stawie.

Jest także w herbacie,

w zupie, albo w kawie.       (woda)

 

*Jak nazywa się ten pojazd,

niech ktoś z was zgadnie.

Co pływa po wodzie,

wiatr mu dmucha w żagle?   (żaglówka)

 

*Są wysokie, skaliste,
pokryte lasami.
Poznać je możemy
wędrując szlakami. (góry)

 

*Łuską są pokryte od nosa po ogon.
Pod wodą pływają, więc mówić nie mogą.  (ryby)

 

  • zagadki o środkach lokomocji

*Pędzi po torze szybko, z daleka,

bo tłum podróżnych na stacji czeka. (pociąg)

 

*Ma skrzydła, choć nie jest ptakiem.

Lata podniebnym szlakiem.(samolot)

 

*Ma maskę, a pod nią konie,

cylindry – nie na głowie.

A w środku siedzi człowiek.(samochód)

 

*Ta wielka latająca maszyna

owada – ważkę, przypomina. (helikopter)

 

- zagadki o zabawkach

*Nadętą zabawkę chętnie nosisz w rękach.

Choć nie z dumy się nadyma, czasem z hukiem pęka.  (balon)

 

*Lata w górze,

lecz na sznurze.  (latawiec)

 

*Na czym jeździsz wesoło?

I kręcisz się w koło?    (karuzela)

 

*Podobna do łyżki,

lecz nikt nią nie jada.

Chętnie do wiaderka

żółty piasek wkłada.   (łopatka)

 

*Deseczka – ławeczka i mocny sznurek.

Gdy na niej siądziesz pofruniesz w górę.    (huśtawka)

 

*Jest szufelka, jest wiaderko i wilgotny piasek.

Co też z tego można zrobić? Czy nie wiecie czasem?  ( babka)

 

*Końce jej ujmuję w ręce, co podskoczę to nią kręcę.

Pod stopami i nad głową ona śmiga wciąż na nowo.   (skakanka)

 

*Nazywa się ją nożna, bo kopać ją można.   (piłka)

 

*Gdy ją napompujesz, wtedy podskakuje.  (piłka)

 

* Są tutaj huśtawki
Ławki i drabinki
Latem się tu bawią
Chłopcy i dziewczynki. (plac zabaw)


* Jest łopatka, jest wiaderko
I wilgotny piasek
Co też z tego można zrobić
Czy nie wiecie czasem?. (babka z piasku)


* Ma dwa koła i pedały
Bywa duży oraz mały
Kiedy na nim jeździsz sobie
Dbasz o swoje zdrowie. (rower)


* Ma okładkę kolorową
W środku kartki z obrazkami
Oraz bajki , które mama
Czyta Tobie wieczorami. (książka)


* Możesz z nich zbudować razem z kolegami
Kolorowy domek z dachem i oknami. (klocki)


* Leżą w pudełeczku piękne, kolorowe
Albo są drewniane , albo są woskowe
Narysujesz nimi słoneczko i chmurkę
Oraz dla mamusi przepiękną laurkę. (kredki)

 

- zagadki o łące

  • Co to za kwiat, niebieskim oczkiem patrzy na świat? Rośnie nad wodą, w rowie. No kto mi powie? (niezapominajka)
  •  Co to za panie, mają pasiaste ubranie? Od nich słodki miodek, na pewno dostaniesz. (pszczoły)
  • Błyszczą jej kropki w promieniach słonka. Gdy się ten owad po łąkach błąka. (biedronka)
  • Kolorowe skrzydełka, na kwiatkach siadają. I swoimi barwami wszystkich zachwycają. (motylki)
  • Co to za podróżnik, może mi powiecie. Gdziekolwiek wyrusza, dom niesie na grzbiecie.  (ślimak)
  • Nie osa, nie mucha, bzyka koło ucha. Kiedy cię ukłuje, bąbel wyskakuje.  (komar)
  • Spotkałam dziś konika, który skacze lecz nie bryka. Jest zielony piosnki dzwoni. Czy wiesz jak się zwie ten konik? (konik polny)
  • Choć ma osiem nóg, zna niewiele dróg. Choć ma własne sieci, ryba w nią nie wleci. (pająk)
  • Skaczą po łące, pływają w wodzie. Żyją z bocianem w ciągłej niezgodzie (żabki)
  • Wiosną i latem się pojawia, kiedy ranek nastaje jej kropelki są na kwiatkach, listkach i na trawie. (rosa)
  • Na niebie jej barwy pięknie się mienią, jak most ogromny łączy niebo z ziemią. (tęcza)
  • Błyszczący na jej plecach płaszczyk czerwony, czarnymi kropkami pięknie ozdobiony. (biedronka)
  • Rozciąga policzki jak woreczki małe. Zimowe zapasy przenosi w nich całe. Na czas mroźnej zimy, gromadzi je w norze. Ma miłe futerko, znacie go może? (chomik)
  • Ma barwne skrzydła, fruwa nad łąką i bardzo lubi, gdy świeci słonko. (motyl)
  • Jak się ten owad nazywa? Przez cały dzień pracuje. Na plecach nosi ciężary, kopiec wielki buduje. (mrówka)

- zagadki o Polsce

  • Pytanie nietrudne
    – to każdy przyzna:
    jak się nazywa
    twoja Ojczyzna?... (Polska)
  • W oczach się mieni
    biel przy czerwieni
    powiewa w święto
    na polskiej ziemi….(Flaga)
  • On symbolem Polski jest, 
    jaki to ptak, czy już wiesz? (orzeł)
  • Jaki to znak:
    w czerwonym polu biały ptak? (godło Polski)
  • Ta zagadka nie jest trudna, 
    mały podróżniku.
    Kiedy myślisz „polskie morze”, 
    mówisz o… (Bałtyku)
  • Największe polskie miasto, 
    każdego Polaka zachwyca.
    Mieszka tam nasz prezydent, 
    Polski to jest stolica. (Warszawa)
  • Wędruje po Polsce,
    z Baraniej Góry wyszła 
    i zmierza wprost do morza – 
    największa z rzek Polski – … (Wisła)

- zagadki o zawodach

  • Osłuchuje plecy i bada brzuszek
    Potem zagląda jeszcze do gardła
    A nawet do uszek (lekarz)
  • Kto ciągle dzieci o coś pyta
    I sprawdza pracę domową w zeszytach ?
    Umieć trzeba bardzo wiele
    Żeby zostać .....(nauczyciel)
  • Gdy komputer się zawiesi
    Zatnie lub zepsuje
    Ten pan szybko go naprawi
    I zaprogramuje (informatyk)
  • W białym fartuchu
    Ze słuchawkami
    Zajmuje się fachowo
    Chorymi zwierzętami (weterynarz)
  • Z pomocą nożyczek
    Szczotki i grzebienia
    Wygląd naszych włosów
    Czaruje i zmienia (fryzjer)
  • Gdy miejski autobus
    Przejeżdża ulicą
    Możesz go zobaczyć
    Jest za kierownicą (kierowca)
  • Przyjeżdżają szybko
    Stawiają drabinę
    Zawsze dzielnie walczą
    Z pożarem i dymem (strażacy)
  • Gdy wejdziesz do sklepu
    Ta miła osoba
    Spyta, co chcesz kupić
    I wszystko ci poda (sprzedawca)
  • Gdy na skrzyżowaniu
    Światła się zepsują
    W białych rękawiczkach
    Ruchem kierują (policjanci)

 

- zagadki o zwierzętach

  • Kiedy pędzę, galopuję powiew wiatru w nozdrzach czuję
    jeśli cukru kostkę dasz miejsce na mym grzbiecie masz (koń)

  • Co to za damy żyją w chlewiku? Grube, różowe, jest ich bez liku
    Małe oczka, krótkie ryjki mają i zawsze chrum, chrum, chrumkają (świnie)

  • Dumny bardzo jest z ogona chociaż pawia nie pokona
    nocuje zawsze w kurniku rankiem pieje, kukuryku (kogut)

  • Czarne, białe i łaciate spotkasz je na łące latem
    nikt przed nimi nie ucieka dać ci mogą dużo mleka (krowy)

  • Siedzi na grzędzie w kurniku i nie woła kukuryku
    o pisklęta swoje dba gdy dasz ziarno - jajo da (kura)

  • Kolorowe ma piórka, woła:kukuryku i mieszka z kurami w kurniku (kogut)
  • Wieczorem odpoczywa w stajni, bo od wielu dni ciężko pracuje na swojej wsi (koń)
  • Mieszka w chlewiku i głośno kwiczy:kwiku,kwiku (świnka)
  • Znosi jajka I choć nie szczerozłote, to właśnie do niej idziesz, gdy na jajecznicę masz ochotę (kura)
  • To od niej mamy mleko i choć do pięknej jej daleko to nie tylko liczne łaty to sprawiają, że gospodarze duży pożytek z niej mają (krowa)

- zagadki o ptakach................................................

  • Ten ptaszek, co w górze robi kółka, nazywa się… (jaskółka)

  • Kiedy słyszę, że coś ćwierka, to już wiem, że chodzi o… (wróbelka)

  • Siedzi ptaszek na buku i powtarza: kuku, kuku. (kukułka)

  • Kowal pstrokaty, lekarz skrzydlaty. Opukuje korę, leczy drzewa chore.  (dzięcioł)
  • Jak nazywa się wróbli śpiewanie? Każdy odpowie to jest… (ćwierkanie)
  • Lis mieszka w norze, w kotlinie śpi zając. Kto wie, w jakim domu bociany mieszkają.    (gniazdo)
  • Trochę czarna, trochę siwa, na podwórku często bywa. Szuka pożywienia, skacze i nie śpiewa tylko kracze.     (wrona)
  • Każdy słyszy jej kukanie w wiosny czas. Ocali nam od gąsienic cały las.       (kukułka)
  • Ma go dzbanek, ma go i ptak. Dzbanek nim nie dziobie, ale ptak – tak.    (dziobek)
  • Powrócił do nas z dalekiej strony. Ma długie nogi i dziób czerwony. Dzieci się śmiały, gdy go witały. Żabki płakały przez dzionek cały.   (bocian)   

- zagadki Wielkanocne..............................................................................

  • Co to jest: kolorowe, malowane i kraszone i pisane, na Wielkanoc darowane.(pisanka)
  • Ten prawdziwy na śniadanie wychodzi na łąkę.Ten cukrowy raz do roku ozdabia święconkę.(baran)
  • Choć zniosła ją bura kurka, wygląda tak, jak laurka. Tkwi w wielkanocnym koszyku, święconce dodając szyku.(pisanka)
  • Ciasto mistrza Fryderyka, smakuje niczym muzyka i w wielkanocnym okresie jest źródłem wielu uniesień.(mazurek)
  • Ma skręcone rogi, złotem malowane, stoi z chorągiewką, wśród barwnych pisanek.(baranek)
  • Stoliczku nakryj się!Woła mała Hanka.I wśród ślicznych pisanek ustawia … .(baranek)
  • Białe, żółte, malowane i kraszone, i pisane - na Wielkanoc darowane.(pisanka)

- zagadki wiosenne....................................................................................

  • Jak ten kwiatek się nazywa, co słowo „pan” w nazwie ukrywa? (tulipan)
  • Ma złote serduszko i ciepły kożuszek.Rośnie na polankach liliowa … . (sasanka)
  • Dobrze ją znamy z prześlicznej woni, kwitnie dzwonkami, chociaż nie zadzwoni. (konwalia)
  • Jeszcze wszystko uśpione, jeszcze nic nie rośnie. A on śnieg przebije i mówi o wiośnie. (przebiśnieg)
  • Dzbanuszki bielutkie, kołyszą się z wdziękiem.
    Las od nich się mieni, gdzie może być piękniej?
    Z dzbanuszków bielutkich, które właśnie mijasz,
    może krasnoludek, świeżą rosę spija. (konwalia)
  • Co to za kwiatek,ze szklanych rabatek,
    w którym obok „pana”, „lipa” jest schowana? (tulipan)
  • Koło domu na łące złotych gwiazd tysiące.
    Znikną gwiazdki złociste, będą kule puszyste.
    Dmuchną w ten puszek dzieci, nasionko w świat poleci. (mniszek lekarski)
  • Mam listki zielone jak wiosna,a dzwonek biały jak zima.
    Przez śnieg się odważnie przebijam. Nawet mróz mnie nie powstrzyma. (przebiśnieg)
  • Spadły w las białe gwiazdki. Jest ich tyle, tyle
    białe całe dywany, bo to kwitnie … (zawilec)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

  1. Widzisz je za dnia na pogodnym niebie, za to w dzień pochmurny chmurka chowa je za siebie (słońce)

  1. Gdy jest ciemna to już wiesz, że lada moment spadnie z niej deszcz (chmura)

  1. Mówimy, że coś jest białe jak... (śnieg)

  1. Spada z chmury na ziemię - kapu - kap. Gdy tak się dzieje parasolkę złap (deszcz)

  1. Gdy niebo się chmurzy, a czasem w czasie burzy, pojawia się nagle jasny znak na niebie – musisz wtedy uważać na mnie i na siebie (piorun)

  1. Szumi wokół nas, nawet tam, gdzie las, szszszszsz... (wiatr)