KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

zabawy muzyczne i taneczne

Taniec to nie tylko wspaniała zabawa, wpływa także pozytywnie na kondycję psychofizyczną dzieci, rozwija ich osobowość oraz postawy wychowawcze. Taniec i towarzysząca mu muzyka podnosi ilość „endorfin” czyli „związków przyjemności” we krwi, co zwiększa naturalną radość i stwarza nastrój zadowolenia. Dzieci uczą się współdziałać z rówieśnikami i wyrażać własne potrzeby. Odnajdują swoje miejsce w grupie. Taniec kształtuje w dzieciach ich pozytywne cechy charakteru. Dzieci uczą się cierpliwości, systematyczności oraz samodyscypliny. Nauka kroków, układów tanecznych rozwija również pamięć dzieci (głównie pamięć ruchową), uczy myślenia, spostrzegawczości. Wpływa pozytywnie na koncentrację, orientację, koordynację wzrokowo – ruchową oraz refleks. Podczas tańca wszechstronnie rozwijana jest sprawność ruchowa. Dzieci uczą się świadomego panowania nad własnym ciałem, kształtują precyzję oraz koordynację ruchową. Taniec nadaje ciału lekkości, sprężystości, gibkości, płynności oraz skoczności.

Murzynek malutki oczka ma błyszczące (pokazujemy na oczka)  

Kręcą mu się loczki, (pokazujemy na włoski zakręcając je)

do góry sterczące. (postawiamy je)

Buzia cała czarna jak ta czekolada(pokazujemy buzie)

Murzynek malutki po murzyńsku gada.

Filifili fa, filifili fa

Filifili fa, filifili fa

Choć do mnie Murzynku, daj mi rączki swe

Zrobimy kółeczko, zabawimy się. (robimy kółeczko)

Prezentujemy dziecku prosty rytm wraz ze słowami: Jesteśmy Polakami!

Dziecko przedstawia go w podany sposób:

  ̶   wyklaskuje,

  ̶   wytupuje raz jedną nogą, raz drugą nogą, naprzemiennie,

  ̶   uderza dłońmi o podłogę,

  ̶   uderza dłońmi o kolana itp.

 Może również podawać własny sposób rytmizowania tego tekstu.

  • "Zabawa na powitanie" - zabawa rytmiczna
    Rodzic siedzi na przeciwko dziecka i wita się z nim, wypowiadając słowa powitania sylabami i jednocześnie wykonując określone ruchy: 
    Dzień – klaszcze nad głową, 
    do – uderza rękami o uda, 
    bry – klaszcze w dłonie przed sobą, 
    (pierwsza sylaba imienia dziecka) – uderza dłońmi o podłogę przed sobą, 
    (druga sylaba imienia dziecka) – klaszcze w dłonie, 
    (trzecia sylaba imienia dziecka-jeśli jest taka potrzeba) - klaszcze w dłonie za plecami.
    Dzieci odpowiadają w ten sam sposób, ale zamiast słowa dzieci, wypowiadają słowo mama/tata.
  • piosenka "Olek i śmieciarka" - https://www.youtube.com/watch?v=DCWeK9O5GQk
  • piosenka "Moja planeta" -  - https://www.youtube.com/watch?v=cZ-nwKdwPc4
  • "Jeśli jesteś dziś szczęśliwy" - https://www.youtube.com/watch?v=az7AZ2La6g4&list=PLeAXf0wm-GUndYcvZ5Y3
  • Butelkowe rytmy” – zabawa rytmiczna

Osoba prowadząca na swoich butelkach wystukuje rytmy np. :

 ̶  trzy uderzenia o podłogę

 ̶  dwa uderzenia butelka o butelkę

 ̶  jedno uderzenie w podłogę i jedno butelka o butelkę itp.

Dziecko je powtarza. Następnie zachęcamy je, aby samodzielnie wymyśliło kolejny rytm, który za nim powtarzamy.

  • zabawa ruchowa „Wiosna” - przygotuj dwie pałeczki (mogą być dwie łyżki drewniane, metalowe) oraz miseczkę plastikową

https://www.youtube.com/watch?v=5bbzz6P3RTs&t=20s

  • Zabawa ruchowo-rytmiczna – Jakie odgłosy wydaje deszcz?

    Dziecko wspólnie z rodzicem wypowiada rymowankę Iwony Fabiszewskiej:    

    Plim, plim, plam       uderza palcami o podłogę, 

    lecą krople z nieba.       opuszcza powoli ręce, poruszając  jednocześnie palcami,

    Plim, plim, plum        uderza palcami o podłogę,

    więcej ich nie trzeba.       uderza dłońmi o kolana,

    Plim, plim, plam       uderza palcami o podłogę,

    na słońce czekam.       klaszcze w dłonie,

    Plim, plim, plum       uderza palcami o podłogę,

    dość już deszczu mam.      układa dłonie na kolanach.